Aktivnosti Interpretacijskog centra

Istraživačko-edukacijski centar TypeFlow je mjesto širenja znanja i ideja o prošlim, sadašnjim i mogućim budućim aktivnostima u grafičkoj industriji. Centar je svojim djelovanjem prvenstveno okrenut djeci i adolescentima na način da im kroz edukativne radionice približava najvažnije procese unutar grafičke industrije. U istraživačkom dijelu, Centar se prijavljuje na natječaje za izvođenje istraživačkih projekata.

radionice
Aktivnosti interpretacijskog centra TypeFlow

Završeni drugi Benjini dani otvorenih vrata

27.-28. travnja 2023.

Benjini-dani-otvorenih-vrata

Na ovogodišnjoj manifestaciji se kao i prethodne godine, tiskalo, učilo, družilo… 

Posebno nas je obradovalo što se našem pozivu odazvao nadbiskup Mate Uzinić. Točno istoga dana, 28. travnja, kad je biskup Š.K. Benja završio svoj Misal Hrvatski (1531.), pola tisućljeća kasnije na tiskarskoj preši je otiske napravio i nadbiskup Uzinić. 

Previous slide
Next slide

Nadbiskup Mate Uzinić u posjeti našem Centru

Osim redovnog održavanja radionica za djecu i adolescente, školske grupe i ostale posjetitelje tijekom cijele godine, Centar već tradicionalno organizira nekoliko godišnjih manifestacija kroz koje popularizira glagoljicu i tiskarstvo

Redovni rad udruge

Udruga Typeflow sustavno radi na predstavljanju i širenju spoznaja o glagoljici, posebno glagoljaškom tisku. Aktivnosti su prvenstveno usmjerene na djecu i adolescente, a aktivnosti se prvenstveno odvijaju kroz radionice u kojima sudionici neposredno sudjeluju. Dosadašnje, gotovo četverogodišnje iskustvo pokazalo je da su djeca i adolescenti izuzetno zainteresirani za sudjelovanje, a metoda neposrednog uključivanja u izradu otisaka pomičnim glagoljskim slovima kod sudionika, uz prilagođenu verbalnu prezentaciju, doprinosi osvješćivanju o ovoj dragocjenoj, nerijetko zanemarenoj i zaboravljenoj važnoj komponenti povijesnog identiteta stanovnika ovog dijela Hrvatske.

Mrežna stranica udruge: www.typeflow.org

Tjedan glagoljice

Od godine 2020. Udruga Typeflow svake jeseni organizira Tjedan glagoljice. Tjedan je zamišljen kao redovito sastajalište istraživača glagoljice i studenata društvenih i humanističkih studija koji aktivno sudjeluju prezentacijama i panelima. U protekla tri održana Tjedna glagoljice okupili su se hrvatski istraživači glagoljaške baštine i razmijenili informacije i nove spoznaje. Posebno je važno istaknuti da je na ovakvom programu ostvarena suradnja s Filozofskim fakultetom Rijeka, Akademijom likovnih umjetnosti Rijeka, Sveučilišnom knjižnicom Rijeka, Centrom za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru, Prirodoslovno-grafičkom školom Rijeka, Gradskom knjižnicom Rijeka, Muzejem grada Rijeka.
Osim toga, svakog dana u Tjednu glagoljice održavaju se demonstracije i radionice za osnovnoškolsku djecu koje su odlično posjećene.
Sve opisane aktivnosti odvijaju se uz financijsku potporu Grada Rijeke.

Poveznice na prethodno održane manifestacije:

Tjedan glagoljice 2020

Tjedan glagoljice 2021

Tjedan glagoljice 2022

Benjini dani otvorenih vrata

Dvodnevna manifestacija koja se temelji na činjenici da je dana 28. travnja 1531. Šimun Kožičić Benja otisnuo i u Rijeci objavio Misal hruacki, jednu od njegovih sadržajno najvažnijih, a estetski i tehnički najzahtjevnijih knjiga koja i danas može više nego ravnopravno stati uz bok suvremenim izdanjima. Otvorenim danima se želi prvenstveno Riječanima ukazati na taj značajan izdavački poduhvat. Za vrijeme trajanja manifestacije se u cjelodnevnom programu održavaju demonstracije tiska srednjovjekovne preše, radionice za djecu, škola glagoljske kaligrafije, radionice digitalne slovolivnice,
radionice uveza knjiga, predavanje o tipografiji, kao i izložba pretisaka svih Benjinih do sada izrađenih knjiga.

Populariziranje programa i edukacija kroz suvremene kanale komunikacije

Lukina škola glagoljice i tiskarstva (edu serijal)

“Lukina škola glagoljice i tiskarstva” je edukacijski serijal o glagoljici kao i počecima tiskarstva. Kroz epizode nas vodi voditeljski par srednjoškolaca, Luka i Katarina. Posebnost je da su i samo snimanje odradili srednjoškolci sa svojim mentorima, a i postprodukcija je u potpunosti odrađena od strane mladih snaga. U emisiji se pojavljuju i gosti – stručnjaci u svojim domenama koji će nam rado odgovoriti na poneko zanimljivo pitanje vezano uz glagoljicu ili tiskarstvo.

Serijal je u početnoj fazi izrade a mlada ekipa se nada nastavljanju rada na projektu u čim skorijoj budućnosti.

Red. prof. mr. art. Siniša Reberski, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb

Radionica "Pisarov stol" - Tjedan glagoljice 2023.

Radionica Pisarov stol – demonstracija alata, materijala i postupaka korištenih pri pisanju glagoljskih rukopisa: priprema pergamene, zarezivanje pera i trske, uporaba tuševa i crnila, pisanje perom, trskom na tradicionalnim podlogama; prezentacija zbirke pisaćeg pribora i materijala aranžiran poput pisarske radionice – stola

UDRUGA - članovi, podupiratelji

Predsjednik: Dino Sefaja, dipl. graf. ing

Članovi: Ines Volf, graf. ing., Bogdan Solić, graf.ing., Miren Androić, dipl. ing., prof. dr. sc. Mladen Lovreček, prof. dr. sc. Sanja Zubčić, prof. dr. sc. Srećko Jelušić, prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić, Vladimir Grgurić, graf. ing.

Podupiratelji: Akademija primijenjenih umjetnosti, Rijeka, Sveučilište u Rijeci; Prof. dr. sc. Adnan Busuladžić, Filozofski fakultet Sarajevo; Centar za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru; Filozofski fakulktet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku;  Mr.sc. Daina Glavočić, povjesničarka umjetnosti, Rijeka; Grad Rijeka, Rijeka; Gradska knjižnica Bakar, Bakar; Gradska knjižnica Rijeka, Rijeka; Prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra, Filozofski fakultet u Rijeci; Luka Jelušić, mag.art., Steneby School, Dals Langed, University of Gothenburg, Švedska; Konzervatorski odjel Ministarstva kulture, Rijeka; Prof. dr. sc. Mladen Lovreček, profesor Grafičkog fakulteta u Zagrebu u miru; Prof. dr.sc. Irvin Lukežić, Filozofski Fakultet u Rijeci; Josip Luzer, profesor visoke škole u miru, Bakar; Matica hrvatska, ogranak Opatija, Opatija; Prof. dr. sc. Kornelija Mrnjaus, Filozofski fakultet u Rijeci; Muzej Grada Rijeke, Rijeka;  Prirodoslovna i grafička škola Rijeka; Protorpedo, Rijeka, udruga za zaštitu industrijske baštine; Prof dr. sc. Sanja Zubčić, Filozofski fakultet u Rijeci; Saša Randić, d.i.arh., projektant kompleksa Benčić, Rijeka; Rijeka 2020, EPK, Rijeka; Sveučilišna knjižnica Rijeka, Sveučilište u Rijeci

UDRUGA - podatci

IEC Typeflow
M. Krleže 8, 51000 Rijeka, Croatia

Tel: +385.98.258.954
IBAN: HR1623400091111005543
SWIFT CODE: PBZGHR2X
OIB: 90411768015
RNO: 0429304
MBS: 5072891