Aktivnosti Interpretacijskog centra

Istraživačko-edukacijski centar TypeFlow je mjesto širenja znanja i ideja o prošlim, sadašnjim i mogućim budućim aktivnostima u grafičkoj industriji. Centar je svojim djelovanjem prvenstveno okrenut djeci i adolescentima na način da im kroz edukativne radionice približava najvažnije procese unutar grafičke industrije. U istraživačkom dijelu, Centar se prijavljuje na natječaje za izvođenje istraživačkih projekata.

radionice
Aktivnosti interpretacijskog centra TypeFlow
Osim redovnog održavanja radionica za djecu i adolescente, školske grupe i ostale posjetitelje tijekom cijele godine, Centar već tradicionalno organizira nekoliko godišnjih manifestacija kroz koje popularizira glagoljicu i tiskarstvo

Redovni rad udruge

Udruga Typeflow sustavno radi na predstavljanju i širenju spoznaja o glagoljici, posebno glagoljaškom tisku. Aktivnosti su prvenstveno usmjerene na djecu i adolescente, a aktivnosti se prvenstveno odvijaju kroz radionice u kojima sudionici neposredno sudjeluju. Dosadašnje, gotovo četverogodišnje iskustvo pokazalo je da su djeca i adolescenti izuzetno zainteresirani za sudjelovanje, a metoda neposrednog uključivanja u izradu otisaka pomičnim glagoljskim slovima kod sudionika, uz prilagođenu verbalnu prezentaciju, doprinosi osvješćivanju o ovoj dragocjenoj, nerijetko zanemarenoj i zaboravljenoj važnoj komponenti povijesnog identiteta stanovnika ovog dijela Hrvatske.

Mrežna stranica udruge: www.typeflow.org

Tjedan glagoljice

Od godine 2020. Udruga Typeflow svake jeseni organizira Tjedan glagoljice. Tjedan je zamišljen kao redovito sastajalište istraživača glagoljice i studenata društvenih i humanističkih studija koji aktivno sudjeluju prezentacijama i panelima. U protekla tri održana Tjedna glagoljice okupili su se hrvatski istraživači glagoljaške baštine i razmijenili informacije i nove spoznaje. Posebno je važno istaknuti da je na ovakvom programu ostvarena suradnja s Filozofskim fakultetom Rijeka, Akademijom likovnih umjetnosti Rijeka, Sveučilišnom knjižnicom Rijeka, Centrom za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru, Prirodoslovno-grafičkom školom Rijeka, Gradskom knjižnicom Rijeka, Muzejem grada Rijeka.
Osim toga, svakog dana u Tjednu glagoljice održavaju se demonstracije i radionice za osnovnoškolsku djecu koje su odlično posjećene.
Sve opisane aktivnosti odvijaju se uz financijsku potporu Grada Rijeke.

Poveznice na prethodno održane manifestacije:

Tjedan glagoljice 2020

Tjedan glagoljice 2021

Tjedan glagoljice 2022

Benjini dani otvorenih vrata

Dvodnevna manifestacija koja se temelji na činjenici da je dana 28. travnja 1531. Šimun Kožičić Benja otisnuo i u Rijeci objavio Misal hruacki, jednu od njegovih sadržajno najvažnijih, a estetski i tehnički najzahtjevnijih knjiga koja i danas može više nego
ravnopravno stati uz bok suvremenim izdanjima. Otvorenim danima se želi prvenstveno Riječanima ukazati na taj značajan izdavački poduhvat. Za vrijeme trajanja manifestacije se u cjelodnevnom programu održavaju demonstracije tiska srednjovjekovne preše, radionice za djecu, škola glagoljske kaligrafije, radionice digitalne slovolivnice,
radionice uveza knjiga, predavanje o tipografiji, kao i izložba pretisaka svih Benjinih do sada izrađenih knjiga.

Populariziranje programa i edukacija kroz suvremene kanale komunikacije

Lukina škola glagoljice i tiskarstva (edu serijal)

“Lukina škola glagoljice i tiskarstva” je edukacijski serijal o glagoljici kao i počecima tiskarstva. Kroz epizode nas vodi voditeljski par srednjoškolaca, Luka i Katarina. Posebnost je da su i samo snimanje odradili srednjoškolci sa svojim mentorima, a i postprodukcija je u potpunosti odrađena od strane mladih snaga. U emisiji se pojavljuju i gosti – stručnjaci u svojim domenama koji će nam rado odgovoriti na poneko zanimljivo pitanje vezano uz glagoljicu ili tiskarstvo.

Serijal je u početnoj fazi izrade a mlada ekipa se nada nastavljanju rada na projektu u čim skorijoj budućnosti.