Benjini dani otvorenih vrata

27.-28.4.2023.

Tiskajmo na pravoj tiskarskoj preši kakvom je tiskao Gutenberg i biskup Benja, slažimo pomičnim grafičkim slovima, isprobajmo svoje kaligrafske vještine pišući guščjim perom, saznajmo o glagoljici, zabavimo se i naučimo …

… i za velike, ne samo male 🙂

radionice

Manifestacija Benjini dani otvorenih vrata obilježava 28. travnja kao dan u kojem je 1531. u Rijeci Šimun Benja Kožičić završio tisak Misala Hrvatskog, knjige na koju je on osobno bio vrlo ponosan. Knjige koja u estetskom i tehničkom smislu i danas može stati uz bok izdanjima koja su se pojavila stotinama godina kasnije. 

Za vrijeme dvodnevne manifestacije održavat će se radionice tiska na replici Gutenbergove tiskarske preše, slagat će se pomičnim glagoljskim slovima, posjetitelji će se moći okušati u pisanju glagoljice pravim guščjim perima. Imat će se prilika u rukama držati i prelistati pretiske glagoljskih knjiga, razgledati prikupljene izloške tiskarske tehnologije, naučiti i zabaviti se.

Ulaz i prisustvovanje radionicama je slobodno (11:30-17:30).
Za grupe veće od četiri posjetitelja molimo prethodnu najavu putem prijavnice u dnu stranice.

Održavanje manifestacije financijski je pomogla Primorsko-goranska županija.

Kako radi tiskarski tijesak iz doba inkunabula

Posjetiteljima će se pokazati i objasniti kako radi tiskarski tijesak (ili tiskarska preša) kakvu su koristili tiskari u 16. stoljeću. Ova preša, koju će posjetitelji vidjeti u punom pogonu, potpuno je funkcinalna, a Centar raspolaže i glagoljskim pomičnim slovima, za ovu prigodu izlivenim na vlastitom 3D printeru od netoksičnih legura.

Prvo složimo pa zatim otisnemo (i sve to glagoljskim slovima)

Na trenutak ćemo postati pravi mali glagoljaški slagari i tiskari. Polaznici će odraditi cijeli proces od slaganja riječi pomičnim slovima, do njihovog umetanja u tiskarsku prešu i otiskivanja. Obzirom da će otisnuti tekst zrcalno složiti (što nije nimalo jednostavno) steći će zvanje “glagoljskog stručnjaka” :). Upoznati ćemo naše lijepo pismo – glagoljicu, doznati poneku tajnu starih grafičara, morati biti spretni i brzi u slaganju, te pronalaženju pravih slova i sve to na zabavan način. Na kraju ćemo u ruke dobiti simpatičan suvenir kojeg možemo s ponosom staviti na zid svoje dječje sobe.

Mala škola pisanja glagoljice (guščjim perom)

Prije pojave tiskarske preše i Gutenbergovih pomičnih slova knjige su se umnožavale prepisivanjem, najčešće u scriptorijumima samostana. S kojim problemima su se morali suočiti tadašnji prepisivači knjiga i kako je njihov rad izgledao možete na trenutak i sami provjeriti.

Pretisci Benjinih izdanja

Susretljivošću Sveučilišne knjižnice Rijeka bit će izloženi pretisci izdanja koje je Šimun Benja Kožičić tiskao u Rijeci 1530. i 1531. godine. Pretisci su u potpunosti vjerni originalnim izdanjima tako da se može dobiti potpuna slika o tome kakve su knjige na glagoljici u 16. stoljeću tiskane u Rijeci.

Pretisak Misala Hrvatskog je posjetiteljima slobodan za prelistati, proučiti i držati u rukama.

Izlošci i oprema Centra

U prostoru Interpretacijskog centra nalazi se određeni broj prikupljenih izložaka grafičke opreme i tehnologije (pomičnih slova, pribora, klišeja, graf. filmova…) koje posjetitelji mogu razgledati i na čija pitanja će se rado odgovoriti.

PRIJAVE ZA SUDJELOVANJE

Molimo da popunite sve rubrike. Po primitku popunjenog obrasca povratno ćemo vam se javiti kako bi dogovorili sve detalje posjete. Dolaske na radionice molimo najaviti minimalno 3 dana ranije.

Upit možete poslati nižom formom ili mailom na: radionice@benja.hr